PROJE ÖZETİMİZ
Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak büyümeleri günümüzün en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu konuda kazandırılacak bilinç, gelecek nesillerin sağlıklı bireyler olarak doğayla dost, toprağın, suyun değerini bilen ve çevresine duyarlı insanlar olarak yetişmesinde önemlidir.
Projenin uygulama sürecinde ve sonunda çocuklarda beslenme alışkanlıklarında sağlıklı besinleri tercih etme, yedikleri besinlerin ve besin madde içeriklerinin farkında olma, reklamları yapılan yiyecekleri sorgulama, doğal besinleri tercih etme davranışlarının oluşması beklenmektedir.
Projenin hedef kitlesi Bursa ili Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerindeki ilkokul 4. sınıflarda eğitim gören 30 öğrenciden oluşmaktadır.
Bu projenin amacı, hedef kitlesi olan 4. sınıf (9-10 yaş gurubu) öğrencilerinin beslenme okuryazarlık düzeyini, sağlıklı besin içerikleri hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayarak sağlıklı besinlerin seçimi ve tüketimi bilinci kazanmalarına yardımcı olmaktır. Ayrıca doğal ve sağlıklı yiyeceklerin yetiştirilme aşamalarını öğrenerek doğayı bu yönüyle de tanımalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Proje ile öğrenciler gıda seçimlerinde bilinçli, çevre dostu, gıda israfını en aza indirerek değerlendirebilen, öğretim programı doğrultusunda akademik anlamda bilgi sahibi olabilecek ve beslenme okuryazarlığı sayesinde onları gerçek hayata entegre edebilecektir.
Proje kapsamında hedef kitlenin; doğal yaşam içerisinde besinlerin nasıl yetiştirildikleri, hangi aşamalardan geçerek sofralarına geldiği konusunda bilinç kazanmaları, sağlıklı beslenme okuryazarı olduklarında toprağı tanıma, doğayı tanıyan seven koruyan birey olmaları beklenmektedir.
Hazır bulunma düzeylerini ölçmek amacıyla projenin ilk ve son gününde öğrencilere “Kelime İlişkilendirme Testi”, “Çocuk Beslenme Öz Yeterlilik Ölçeği”, “Beslenme Tutum Ölçeği”, “Beslenme Davranış Ölçeği” ve “Proje Ön Testi” uygulanacaktır. Ayrıca etkinlik günlerinin sonunda öğrencilerden proje günlüğü defterlerine günlük deneyimlerini yazmaları istenecektir.
Proje sonunda elde edilecek davranış değişikliklerinin sürdürülebilirliği 3 ayda bir uygulanacak testlerde kontrol edilecektir. Öğrencilerin proje sonunda elde edecekleri bilgi ve deneyimlerini çevrelerine de yayarak kalıcı davranışların yaygınlaşmasına katkı sağlamaları beklenmektedir.
PROJE EKİBİ
Hülya Sibel İLERİ
HTSO İlkokulu
Yürütücü
Prof Dr Mustafa TAYAR
Bursa Uludağ Üniversitesi
Uzman
Prof Dr Türker SAVAŞ
Çanakkale Onsekiz Mart Ünv.
Uzman
Doç Dr. Gökçen İZLİ
Bursa Teknik Üniversitesi
Uzman
Doç Dr. Hicran YILDIZ
Bursa Uludağ Üniversitesi
Uzman
EĞİTMENLER
Prof. Dr. İsmail Filya
Prof. Dr. Harun Baytekin
Doç. Dr. Metin Güldaş
Doç. Dr. Artun Yıbar
Doç. Dr. Aysel Özdemir
Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Kaya
Öğr. Gör. Dr Kader Çetin
Öğr. Gör. Eda Ünal
Arş. Gör. Oğuz Yıldız
Arş. Gör. Fatma Tuba Pirinç
Arş. Gör. Sebahat Özdemir
Arş. Gör. Seda Altuntaş
Arş. Gör. Hüseyin Demircan
Arş. Gör. Mahmud Ekrem Parlak
Öğretmen Tülay Kartal
Öğretmen Bahriye Eda Yağmur
REHBERLER
İlhan SARIGÜL
Hicran KAYA
İkbal AYDOĞAN
Münire TİRYAKİ
Oya ATASEVER
Suray VATANSEVER
Süreyya GÜNGÖR
SAĞLIK PERSONELİ
Rabia ÇAHAN