top of page
WhatsApp Image 2021-06-05 at 20.04.43.jp

PROJE AMACIMIZ

*** KATILIMCI LİSTEMİZ YAYINLANDI     *** Kız katılımcı listesi için tıklayın.     ***Erkek katılımcı listesi için tıklayın.

Asil listede yer alan katılımcılarımızın başvuruda belirttikleri e-posta adreslerine "Katılımcı Başvuru Formu" gönderilmiştir. Formların 18.08.2021 tarihine kadar teslim edilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

Gıda ve beslenme okuryazarlığı; gıda ve beslenme ile ilgili bilgilere erişme, analiz etme, değerlendirme, doğru kararlar alarak uygulayabilme, sağlıklı beslenmeyi sürdürme, uygun miktarda sağlıklı besin seçme ve tüketme, gıda sisteminin işleyişini değerlendirme ve gıda güvencesinin sağlanması için gerekli olan istek, bilgi, beceri, tutum, davranış ve yeteneklerin bileşimidir (Aktaş ve Özdoğan, 2016). Beslenme okuryazarlığı konusundaki çalışmalarda, beslenme hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olma, gıdalara konulan etiketlerin anlaşılması, konu hakkında güvenilebilecek bilgilere ulaşma yeterlikleri ile beslenme okuryazarlığı arasında ilişkiler ortaya konulmuştur (Carbone ve Zoellner, 2012; Gibbs ve Chapman-Novakofski, 2012).

 

Günümüz çocuklarında özellikle de kentlerde yaşayanlarda doğa algısı aileleri ile gittikleri piknik alanlarıyla sınırlı kaldığı, bazılarının dalında meyveyi, toprakta sebzeyi hiç görmediği ve hatta koyun, kuzu, tavuk gibi hayvanları resimlerden öğrendikleri bilinmektedir. Çocukların yedikleri yiyeceklerin nasıl yetiştirildikleri, sofralarına nasıl geldiği, hangi aşamalardan geçtiği, doğadaki besin zincirinin nasıl işlediği ile ilgili farkındalıkları yok denecek kadar az olduğu, doğadan uzak yaşadıkları gözlemlenmiştir. Doğal yaşamdan kopukluk beslenme alışkanlıklarına da yansımaktadır. Gıda ürünlerinin yetiştirilme yöntemleri, sağlıklı su kaynakları, toprağı tanıma konularında bilgilerinin olması, doğayı tanıyan, seven koruyan birey olmaları için fırsat verilmesinin bu algıyı olumlu etkileyeceği düşünülmektedir.

 

Gelişim psikolojisi araştırmalarına göre, insan kimliğinin büyük bölümü çocukluk döneminin (0-12 yaş) ilk yıllarında oluşmaktadır. İnsan gelişimini evrelere ayırarak inceleyen evre kuramcıları (Sigmund Freud, Erik Erikson, Jean Piaget vb.), insanın gelişiminin büyük oranda tamamlandığı çocukluk döneminin özelliklerinin diğer dönemleri etkilediği konusunda görüş birliği içindedirler (Onur, 1995). Dolayısıyla çocukluk döneminde edinilen bilinç kalıcı nitelikte olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim vizyonunda belirtildiği gibi her çocuk, içinde bulunduğu okul çevresinden başlayarak üretebilmeyi benimseyecek, doğayı, kültürü tanıyacak ve korunması adına aktif uygulayıcı olacaktır. Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine, bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanımasına derslerle bütünleşik veya ders dışı etkinlik olarak ağırlık verilecektir (MEB 2023 Eğitim Vizyonu ).

 

On birinci kalkınma planında bu konu ile ilgili olarak “çevre sağlığı, sağlık okuryazarlığı, gıda güvenilirliği, obezite, sağlıklı beslenmenin ve fiziksel hareketliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir” denmektedir (Anonim, 2019).

 

Sağlık Bakanlığı da beslenme okuryazarlığının okullarda başlaması ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliklerinin artırılması gerektiği konusuna önem vermektedir.

 

Bu projenin amacı, hedef kitlesi olan 4. Sınıf (9-10 yaş gurubu) öğrencilerinin beslenme okuryazarlık düzeyini, yapılması planlanan bilimsel gezi ve saha çalışmaları, deneyler, drama, artırılmış gerçeklik, eğitsel oyunlar, gözlem, sanat ve spor etkinlikleri ile artırmaktır.

 

Hedef kitlenin sağlıklı besin içerikleri hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayarak sağlıklı besinlerin seçimi ve tüketimi bilinci kazanmalarına yardımcı olmak amaçlardan biridir.

 

Bunun için öğrencilerin doğal ve sağlıklı yiyeceklerin yetiştirilme aşamalarını öğrenerek doğayı bu yönüyle de tanımalarını sağlamak, beslenme okuryazarlığı sayesinde yiyecek seçimlerinde bilinçli olmaları amaçlanmaktadır.

 

Projenin bir diğer amacı bireylerin doğaya dost, gıda atıklarını en aza indirerek değerlendirebilen, besin içerikleri farkındalığı ile akademik açıdan müfredat doğrultusunda bilgi sahibi olup gerçek hayatla entegre edebilen bireyler olmalarına katkı sağlanabilmesidir.

 

Projenin uygulama sürecinde ve sonunda çocuklarda beslenme alışkanlıklarında sağlıklı besinleri tercih etme, yedikleri besinlerin kalori değerlerinin farkında olma, fiziksel aktiviteyi benimseyen bir yaşam sürdürme, reklamları yapılan yiyecekleri sorgulama, doğal besinleri tercih etme davranışlarının oluşması beklenmektedir.

bottom of page